Održan Okrugli stol na temu „Problem beskućništva u gradu Virovitici“

Jučer je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Virovitica održan Okrugli stol na temu „Problem beskućništva u gradu Virovitici“. Organizatori su bili Hrvatska mreža za beskućnike, CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija, Hrvatski crveni križ Zagreb i Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica uz financijsku pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sudionici su u raspravi utvrdili da u našemu gradu zasada nema beskučnika, no obzirom da se po definiciji beskućnicima smatraju i ljudi koji žive u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima stanovanja, može se zaključiti da ih u Virovitici i ima. Također, zaključeno je da niti u našoj zemlji pa tako i u gradu Virovitici nema institucije koja vodi evidenciju beskućnika, pa se procjene o njihovu broju temelje na radu i saznanjima raznih neprofitnih organizacija koje se bave ovom tematikom kao i podacima koje posjeduju Centri za socijalnu skrb te gradska društva Hrvatskog Crvenog križa.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac istaknula je kako se u virovitičkom Crvenom križu rijetko susreću s beskućništvom te da je osnovni cilj Hrvatskog crvenog križa ublažiti ljudsku patnju što je i bio jedan od razloga prihvaćanja suorganizacije Okruglog stola. Dodala je da u Virovitici nemamo beskućnike, no imamo veći broj osoba koje žive u neadekvatnim stambenim prostorima stoga je ovo bila prilika da se djelatnici GDCK Virovitica posavjetuju sa stručnjacima iz ovog područja. (icv.hr).

[envira-gallery id=”3116″]