Tjedan borbe protiv tuberkuloze 14. do 21. rujna

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća,ali može zahvatiti i neke druge organe.Bacil tuberkuloze ili Kochov bacil nazvan je po Robertu Kochu koji je 1882.g. objavio svoje otrkriće o uzročniku tuberkuloze. Izvor zaraze je bolestan čovjek u čijem se iskašljaju nalaze bacili tuberlukoze, koji se šire kapljičnim putem zrakom kao obična prehlada.

Svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze može zaraziti 10 – 15 osoba godišnje,a barem jedna od njih će oboljeti. Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se otkrije na vrijeme i pravilno liječi.

U Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2017.g. iznosi 9 oboljelih na 100 tisuća stanovnika (ukupno 371 osoba).

Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21.rujna,čime želi upozoriti sve građane,oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja,ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

GDCK VIROVITICA