Održana prva redovna sjednica Skupštine Hrvatske mreže socijalnih samoposluga u Virovitici

Danas je u GDCK Virovitica održana prva redovna sjednica Skupštine Hrvatske mreže socijalnih samoposluga. Hrvatska mreža socijalnih samoposluga je nacionalna, nevladina organizacija udruženih pravnih osoba koje skrbe o siromašnim osobama i osobama u riziku od siromaštva pružanjem materijalne pomoći kroz socijalnu samoposlugu. Hrvatska mreža socijalnih samoposluga osnovana je 17. listopada 2016. godine. Ciljevi Mreže su povezivanje i suradnja članica na unaprijeđeniju pružanja materijalne pomoći siromašnim osobama i osobama u riziku od siromaštva, zaštita prava siromašnih osoba i osobama u riziku od siromaštva te aktivno, kontinuirano i sustavno zajedničko djelovanje radi uspostave trajnog foruma za zagovaranje prava siromašnih osoba i osoba u riziku od siromaštva.

Europski pristup socijalnoj isključenosti temelji se na razumijevanju da siromaštvo i socijalna isključenost nisu primarno rezultat ljudske slabosti pojedinca, nit njihovih promašaja, nego strukturalnih problema u društvu. Do pokretanja projekata socijalnih samoposluga u Hrvatskoj tijekom posljednjih nekoliko godina dovelo je više elemenata-loša poduzetnička klima, porast broja nezaposlenih, dugovi, ovrhe, krediti, cijeli niz vrlo loših faktora.

Na sjednici Mreže usvojeno je Financijsko izvješće o radu za 2018. godinu., te je donijet financijski plan i plan rada za 2019. godinu.

Sjednici Hrvatske mreže socijalnih samoposluga bili su nazočni  predstavnici gradskih društava Crvenog križa, predstavnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, predstavnici Caritasa Dubrovačke biskupije, predstavnici Matice umirovljenika grada Belišća i predstavnik Humanitarne udruge Dar dobrote Našice. Za predsjednika HMSS izabran je Robert Kresić iz Humanitarne udruge Dar dobrote iz Našica, a za potpredsjednice izabrane su Željka Grahovac ravnateljica GDCK Virovitica i Ana Juratovac predstavnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.