Potpisan Ugovor za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade GDCK Virovitica

Danas je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Željka Grahovac potpisala Ugovor za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade GDCK Virovitica sa izvođačem radova „Slavić-inženjering“ d.o.o. Virovitica i Ugovor o pružanju usluga stručnog nadzora sa tvrtkom Quantum studio d.o.o. Virovitica. Cilj energetske obnove je smanjenje potrošnje toplinske energije, smanjenje potrošnje primarne energije te emisije CO2 na zgradi Crvenog križa u Virovitici. Energetska obnova će doprinijeti godišnjoj uštedi toplinske energije za 71,58 %, povećati će se energetska učinkovitost zgrade i poboljšati kvaliteta boravka te utjecati na zaštitu okoliša. Unaprijediti će energetski razred zgrade iz D u B  te energetski razred G u E. Godišnja emisija CO2 smanjiti će se za 46,01 % u odnosu na sadašnje stanje. Ugovorom predviđeni radovi na energetskoj obnovi zgrade biti će završeni do 31. prosinca ove godine. U ime izvođača radova, direktor Zdravko Slavić istaknuo je svoje uvjerenje da će izvedenom energetskom obnovom ova zgrada biti na ponos Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica.

Projekt obnove vrijedan je 1.429.278,04 kn i odobren je u sklopu Javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za „Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Angažmanom Hrvatskog Crvenog križa, odnosno izvršnog predsjednika HCK Roberta Markta po prvi puta su na Javni poziv mogle biti prijavljene zgrade i objekti Hrvatskog Crvenog križa čime se otvorene mogućnosti da gradska i županijska društva Crvenog križa u Republici Hrvatskoj budu uključena u projekte energetske obnove financirane sredstvima Europske unije.

Iznos  EU sufinanciranja projekta je 876.074,32 kuna, dok je preostali iznos od 553,203,72 kn Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica osiguralo povoljnim kreditom HBOR-a. Kredit je realiziran uz iznimno povoljnu kamatu od svega 0,25 % godišnje na rok otplate 10 godina uz jednu godinu počeka.

Projektnu prijavu napisala je Razvojna agencija VTA.