GDCK Virovitica i Razvojna agencija VTA intenzivno rade na provedbi i prijavi EU projekata

Unatoč izvanrednoj situaciji uzrokovanoj pojavom virusa COVID-19 i angažmanom na aktivnostima  pružanja pomoći osobama kojima je trenutno takva pomoć od velike važnosti, u prilagođenim uvjetima kontinuirano se radi i na europskim projektima. Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica u suradnji s Razvojnom agencijom VTA intenzivno radi na provedbi i prijavi projekata financiranih sredstvima Europske unije.

U fazi provedbe trenutno se nalaze četiri projekta.

Prvi projekt „Pruži mi priliku“ i dalje se provodi u sklopu Javnog poziva „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ i u kojem se trenutno provode projektne aktivnosti vezane uz dodatno osposobljavanje i obrazovanje žena koje su u projektu bile zaposlene do 28. ožujka 2020. godine. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u vrijednosti većoj od 6 milijuna kuna.

 U drugom projektu, „Humanitarni paketi GDCK-a Virovitica“ u vrijednosti 5 milijuna kuna, u ožujku smo prema uputama resornog ministarstva radili na izradi Završnog izvješća te nam je 02. travnja 2020. godine odobreno Završno izvješće i Završni zahtjev za nadoknadom sredstava. Tijekom provedbe ovog projekta podijeljeno više od 29 tisuća paketa hrane i osnovne materijalne pomoći na području djelovanja GDCK Virovitica.

Treći projekt koji se kontinuirano provodi je projekt „I mi zaslužujemo priliku“ a usmjeren je na pružanje usluge socijalnog mentorstva i osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba s posebnim naglaskom na marginalizirane skupine društva. Projekt je ugovoren u vrijednosti milijun kuna, traje još godinu dana a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Četvrti projekt, Energetska obnova zgrade GDCK Virovitica financirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti 1.4 milijuna kuna. Projekt se nalazi  u završnoj fazi provedbe, u tijeku je izrada Završnog izvješća i priprema se završna konferencija koju planiramo za kraj travnja 2020. godine.

Tijekom veljače, ožujka i travnja intenzivno smo pripremali dokumentaciju za prijavu novih projekata od kojih smo dva projekta prijavili, jedan se projekt nalazi u završnoj fazi pripreme za prijavu a jedan projekt koji smo prijavili prije dvije godine, sada se nalazi posljednjoj fazi odobrenja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Prvi i najvažniji projekt „Imamo priliku“ prijavljen je 02. ožujka  u sklopu Javnog poziva „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“ s ciljem zapošljavanja 50 žena koje će pružati pomoć i podršku za 300 krajnjih korisnika, u vrijednosti 4,6 milijuna kuna. Obavijest nadležne institucije da je projekt uspješno prošao prvu fazu dodjele bespovratnih sredstava te da se trenutno nalazi u fazi procjene kvalitete projektnog prijedloga primili smo 19. ožujka 2020. godine.

Drugi projekt „Rekonstrukcija krovišta GDCK-a Virovitica“ prijavili smo 31. ožujka u sklopu Poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU „Program ulaganja u zajednicu“ u sklopu kojeg se planira sanacija krovišta. Ukupna vrijednost projekta je 450 tisuća kuna.

Projekt „Humanitarni paketi DCK Virovitica i Orahovica“  projekt je koji se nalazi u završnoj fazi pripreme za prijavu na Javni poziv „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ koji se financira sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Projekt ćemo prijaviti u partnerstvu s GDCK Orahovica u vrijednosti većoj od 4 milijuna kuna.

Važan projekt za zajednicu, koji smo prijavili prije dvije godine,  „Mobilnost za samostalnost“ nalazi se u posljednjoj fazi odobrenja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1.4 milijuna kuna. Cilj ovog projekta je osigurati prijevoz starijim osobama koje se nalaze u udaljenim područjima djelovanja GDCK Virovitica gdje ne postoji ili je izrazito slaba prometna povezanost s gradom te je tim osobama otežan pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama.

Zahvaljujući stručnoj pomoći i odličnoj suradnji s Razvojnom agencijom VTA, GDCK Virovitica koristi svaku mogućnost koju pružaju natječaji za financiranje projekata iz EU sredstava te se na natječaje u kojima smo prihvatljiv prijavitelj javljamo samostalno ili u partnerstvu, sve u cilju razvoja svoje djelatnosti i na korist čitave naše zajednice.