Volonteri su bili i ostali naša najveća snaga

Prema uputama Stožera civilne zaštite RH izuzetno je važno spriječiti širenje pandemije korona virusa među starijim osobama i kroničnim bolesnicima jer spadaju u najrizičniju skupinu stanovnika.

Da bi se uvažila preporuka Nacionalnog stožera da starije i kronično bolesne osobe ostanu u svojim domovima kako bi se zaštitili od moguće zaraze korona virusom, GDCK Virovitica objavilo na svojoj web stranici dana 17. ožujka 2020. godine Poziv građanima za volontiranje kako bi se pravovremeno osigurala dostava namirnica, higijenskih potrepština i lijekova starijim i kronično bolesnim osobama koje žive na području djelovanja našeg Društva.

Na naš poziv za volontiranje do danas se javilo 50 volonterki i volontera, od kojih je njih 27 sudjelovalo u dostavi namirnica i lijekova starijim i kronično bolesnim osobama. Za volontere uključene u aktivnosti dostave namirnica i lijekova prethodno su pribavljena Posebna uvjerenja o podacima iz kaznene evidencije koje vodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Do danas smo u GDCK Virovitica obavili ukupno 290 dostava namirnica i lijekova, od kojih se 159 dostava odnosilo na namirnice, 92 dostave odnosile su se na lijekove, a 39 osoba je tražilo dostavu i lijekova i namirnica. Od namirnica najviše su se tražili kruh, mlijeko, tjestenina, ulje i ostale osnovne živežne namirnice.

GDCK Virovitica ima koordinatoricu volontera koja prošla edukaciju za koordinatora volontera. Dostava namirnica i lijekova funkcionira tako da se poziv osobe koja treba pomoć prosljeđuje koordinatorici volontera koja potom raspoređuje adrese za dostavu namirnica i lijekova volonterima koji žive najbliže osobi koja je uputila poziv. Važno je napomenuti da su volonteri opremljeni prslukom Crvenog križa, rukavicama i maskama i educirani kako da dostavu namirnica i lijekova izvrše na siguran način.

Velika hvala svim našim volonterima i svim ljudima koji danas nesebično daruju svoje vrijeme i riskiraju svoje zdravlje da bi pomogli zajednici ali i svakom pojedincu u nevolji.