Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Crvenog križa u Virovitici

U Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica, jučer je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Crvenog križa u Virovitici“.  Vrijednost  ovog projekta je 1.429.278,04  kn od kojih  je  iz Europskog fonda za regionalni razvoj  bespovratno  odobreno 876.074,32  kn ( 63%)  a iznos od 553.203,72  kn (37%)  su vlastita sredstva  koja su GDCK Virovitica  odobrena  u  Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak kroz financijski  instrument  “ESIF Kredit  za energetsku učinkovitost“ uz godišnju kamatu od  0,25%  na rok otplate od 10 godina uz jednu godinu počeka. Radove na energetskoj obnovi zgrade izvršila je tvrtka “Slavić-inženjering“ d.o.o., stručni nadzor izvršila je tvrtka Quantum studio d.o.o. Podružnica Virovitica a vanjski suradnik za pružanje konzultantskih usluga bila je Razvojna agencija VTA.

Ugovorom predviđeni radovi završeni su 28. veljače 2020. godine a izveden je toplinski izolacijski sustav za fasadu, izveden je završni sloj fasade i toplinskih mostova, zamijenjena je postojeća stolarija novom PVC stolarijom te je ugrađena zaštita od sunca, ugrađeni su plinski kondenzacijski  kotlovi a  ugrađen  je i sustav pripreme tople vode pomoću toplinskih pumpi.

U Izvješću o provedenom energetskom pregledu zgrade utvrđeno je da su ostvareni rezultati projekta: smanjen je godišnji utrošak toplinske energije te je iz prethodnog energetskog razreda D zgrada prešla u energetski  razred  B, smanjena  je godišnja potrošnja primarne energije  te je iz prethodnog  energetskog razreda G zgrada prešla u energetski razred E a značajno je smanjena i godišnja emisija CO2   u odnosu na stanje prije provedene energetske obnove.

Sudionike završne konferencije s  projektom  energetske obnove  i  ostvarenim  pokazateljima provedenog  projekta upoznala  je ravnateljica GDCK Virovitica  Željka Grahovac.