Besplatan prijevoz do sada koristila 61 starija osoba

U sklopu projekta „Mobilnost za samostalnost“ koji je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, od ponedjeljka 02. studenoga 2020. krenuli smo sa jednom od četiri planirane projektne aktivnosti – besplatnom uslugom prijevoza i pratnje za starije osobe. Besplatan prijevoz u ovom projektu mogu koristiti osobe starije od 65 godina, prvenstveno iz samačkih starijih domaćinstava, a koji žive u udaljenim naseljima na području prigradskih naselja Grada Virovitice te općina Gradina, Lukač, Pitomača, Suhopolje i Špišić Bukovica u kojima nije organiziran javni prijevoz.

Za potrebe provođenja ovog projekta kupljena su dva nova vozila te su zaposlene četiri njegovateljice za obavljanje poslova prijevoza i pratnje starijih prilikom prijevoza. Prijevoz kombi vozilom se odvija prema utvrđenom rasporedu uz pratnju dvije njegovateljice, dok je osobni automobil na raspolaganju za potrebe individualnog prijevoza teže pokretnih starijih osoba.

Za planirani početak ove projektne aktivnosti o mogućnosti i organizaciji besplatnog prijevoza do socijalnih, zdravstvenih i drugih institucija, morali smo u što kraćem roku, obavijestiti što veći broj starijih osoba koje žive na našem području djelovanja. U partnerstvu sa našim jedinicama lokalne samouprave, putem njihovih koordinatora Programa „Zaželi“, u vrlo kratkom roku na kućne adrese je dostavljena pisana Obavijest za 700 potencijalnih korisnika besplatnog prijevoza, a svi su oni već bili uključeni u Programu „Zaželi“. Imali smo sretnu okolnost da se Program „Zaželi“ u kojem su korisnici upravo starije osobe provodio u  svih 6 jedinica lokalne samouprave na našem području djelovanja.

U Obavijesti smo dali uputu da je za korištenje prijevoza potrebna prethodna najava na brojeve mobitela najmanje 2 dana ranije prije potrebe za određenom vrstom prijevoza i to prema utvrđenom rasporedu vožnje za njihova naselja. Obavijest sa rasporedom vožnje je objavljena u tiskanom izdanju Virovitičkog lista, na portalu ICV i na web stranici GDCK Virovitica. Radio Virovitica, Gradski radio Virovitica i Pitomi radio iz Pitomače svakodnevno su emitirali Obavijest u svojim programima. Predsjednike svih udruga umirovljenika koje djeluju na našem području zamolili smo da o mogućnosti i načinu organiziranja besplatnog prijevoza upoznaju članove svoje Udruge.

Nakon mjesec dana provedbe projekta, 61 starija osoba koristila je besplatan prijevoz 104 puta uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. S obzirom na pandemiju koronavirusa te preporuke Stožera da se bez prave potrebe ne izlazi iz svojih domova, ostvarenim pokazateljima smo i više nego zadovoljni. Opravdanost ovog projekta najbolje  pokazuje podatak da su do sada prijevoz koristile starije osobe u kojima nema organiziranog prijevoza, a koji žive u  našim najudaljenijim naseljima – Jasenašu, Rezovačkim Krčevinama, Velikoj Črešnjevici, Velikom Polju, Novom Gradcu, Budakovcu i Levinovcu.

U suradnji sa Razvojnom agencijom VTA ovaj projekt smo osmislili upravo zbog tih starijih osoba, a posebno onih koji su slabijeg socio – ekonomskog stanja. Vrijedilo je truda!