GDCK Virovitica za Banovinu

Potres koji je u utorak 29.12.2020. godine pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i veliki dio Sisačko-moslavačke županije za posljedicu je ostavio veliki broj stanovnika tih gradova i mjesta bez krova nad glavom i bez najosnovnijih  namirnica i potrepština koje su od životne važnosti. GDCK Virovitica  odmah je reagiralo te je od 16 do 20 sati započelo organizirano prikupljanje trajnih namirnica i higijenskih potrepština  za stradale u potresu. Zahvaljujući  brojnim građanima koji su se u kratkom roku odazvali apelu za humanitarnu pomoć, već smo u srijedu prikupili 1,5 tona trajnih namirnica i higijenskih potrepština.  Organizirano dežurstvo 24 sata i prihvat humanitarne pomoći  nastavilo se je svakoga dana sve do danas, a trajne namirnice i higijenske potrepštine  prikupljat će se i u narednim danima.

Na poziv Hrvatskog Crvenog križa, u subotu, 02.01.2021. godine, u Petrinju odlazi 9 obučenih članova Interventnog tima GDCK Virovitica s područja Virovitice, prigradskih naselja i pet općina Pitomače, Špišić Bukovice, Suhopolja, Gradine i Lukača. Na postradala područja, u tri vozila, ponijeli su pakete namirnica za 900 i higijenskih potrepština za 200 osoba. Svi paketi su u iduća dva dana podijeljeni stradalom stanovništvu Petrinje, Gline i okolnih naselja. Donacijom Lovačke udruge Jastreb iz Lukača  osigurano je 60 kg mesa divljači koje je dostavljeno kuhinji Osnovne škole 22. lipanj u Sisku gdje se kuhaju topli obroci.

Volonterka i članica  Interventnog tima GDCK Virovitica , Sara Novosel  od nedjelje, te naš volonter Elvis Kovačević, od ponedjeljka, ostali su zajedno sa jednim  vozilom GDCK Virovitica, na  raspolaganju Hrvatskom Crvenom križu za organizaciju prijevoza i prijevoz humanitarne pomoći na području Petrinje, Gline i Siska te svakodnevno dostavljaju pomoć u više od 20-tak  naselja  i zaseoka  koji su posebno pogođeni potresom.

Do danas su građani, razne udruge i tvrtke sa područja djelovanja GDCK Virovitica donirali 17 tona hrane, higijenskih potrepština, grijalica i drugih stvari nužnih za život te 6 tona vode. Dio prikupljene pomoći (2866 kg hrane, 1146 kg higijenskih potrepština, 6 grijalica) je proteklih dana, sukladno potrebama na terenu, dostavljen na područje pogođeno potresom. Od 2. do 5. siječnja 2021. godine izvršeno je sa dva kombi vozila sportske zajednice grada Virovitice ukupno 5 prijevoza prikupljenih namirnica i higijenskih potrepština do potresom stradalih područja. Ostale prikupljene namirnice su razvrstane, prebrojane i uskladištene, te će prema napucima iz središnjice Crvenog križa, biti poslane u postradala područja kada to bude bilo potrebno.

Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica do danas se javilo 9 naših sugrađana koji su spremni u slučaju potrebe prihvatiti obitelji koji su u potresu ostale bez krova nad glavom. Na području djelovanja GDCK Virovitica dosada je u Breziku smještena obitelj od 10 članova sa osmero djece te još jedna samac, u Rezovcu četveročlana obitelj, te 3 obitelji sa 12 članova u Virovitici. Svima njima dostavljene su sve potrebne namirnice i higijenske potrepštine, a po potrebi pomoć će se nastaviti i cijelo vrijeme njihova boravka na našemu području. Tijekom današnjeg dana (utorak) očekuje se zbrinjavanje još jedne obitelji. Ukoliko netko ima mogućnost smještaja za stradale obitelji može se svakoga dana obratiti GDCK Virovitica na telefon 033/729-459 koji je na raspolaganju od 0-24 sata, te će, ako bude bilo potrebe za smještaj, o istome biti obavješteni. 

GDCK Virovitica će biti i dalje intenzivno uključeno u sve aktivnosti oko pomoći i distribuciji pomoći stanovništvu na području stradalom u katastrofalnom potresu, a sukladno uputama Hrvatskog Crvenog križa te u skladu sa svim uputama nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj.  

Virovitičani su ponovno pokazali da imaju srce i dušu za sve ljude u nevolji na potresom pogođenom području.