DCK VPŽ organiziralo tečaj održavanja života za djelatnike i volontere gradskih društava Crvenog križa

Djelatnici Hitne medicinske službe VPŽ Marko Vlajnić i Zoran Popović održali su tečaj osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora) u srijedu 30. ožujka 2022.

U teoretskom i praktičnom dijelu tečaja u trajanju 6 školskih sati u prostoru GDCK Slatina sudjelovalo je i ispit položilo 12 volontera i djelatnika iz Gradskih društava Crvenog križa Virovitica, Slatina i Orahovica .

Temeljem velikog praktičnog iskustva predavača polaznicima je pokazano i objašnjeno kako se spašavaju ljudski životi u situacijama kada unesrećeni ne diše i nije pri svijesti (sumnja  da je doživio srčani udar). Primjenjuju se metode reanimacije i električnih šokova AVD-om ako nam je pri ruci. AVD daje vrlo jasne upute na hrvatskom jeziku tako da njegovo korištenje ne bi nikom trebao biti problem. U Hrvatskoj je svijest i osposobljenost običnih ljudi u pružanju prve pomoći i reanimacije do dolaske ekipe prve pomoći veoma mala. Zato što se nije pristupilo reanimaciji (oživljavanju) u prvih 10 minuta nakon nesreće smrtnost i visok postotak invaliditeta pacijenata su vrlo veliki.