“Naša mreža dobrote”: Dobročinitelji usrećili školarce, prikupljeno čak 36 torbi i ruksaka, odjeća i obuća

Jedan od prizora u životu koji se može nazvati neprocjenjivim je svakako osmijeh na licu djeteta. A njega su danas djelatnici Gradskog društva Crvenog križa (GDCK) Virovitica vidjeli na licima više od 30 mališana kojima su na kućni prag donijeli školske torbe i odjeću. 

Anatomske školske torbe, ruksaci i dio odjeće dostavljen im je u okviru akcije “Naša mreža dobrote”, koju zajedno provodi naš Informativni centra Virovitica i GDCK i u kojoj su tijekom ljetnih mjeseci prikupljali sve potrebno za male školarce koji teško žive.

-Danas smo odvezli sve ruksake i torbe, školski pribor te dio prikupljene odjeće i obuće. U akciji smo skupljali 34 torbe i ruksaka, no skupljeno je njih 36, tako da su dobri ljudi obradovali još dva mališana iz siromašnih obitelji. Dio donacija stigao nam čak je i poštom iz Zagreba – ističu u GDCK Virovitica.

Svaki artikl mora se pregledati i sortirati po veličini (po godini te je li riječ o odjeći i obući za dječaka ili djevojčicu) te pripremiti za konkretnu obitelj. Zato će ostali dio donacija na kućni prag obiteljima s popisa biti dostavljen odmah nakon sortiranja, poručuju u GDCK Virovitica. 

Dobročinitelji su pokazali kako razumiju potrebe obitelji s više djece u potrebi, pa su uz osnovno: torbe, ruksake, školski pribor, tenisice, odjeću i obuću, pripremili i igračke, a sakupljeni su i prekrivači i ostalo što će im svakako dobro doći.

MIRNIJI POČETAK ŠKOLSKE GODINE

-Od srca zahvaljujemo svima koji su omogućili mirniji i sretniji početak školske godine obiteljima u teškoj životnoj situaciji. Roditeljima je svaki artikl važan i pomoći će kod opremanja školaraca za rujan. Djeci su igračke, a pogotovo školske torbe, pribor i ruksaci danas bili izvorom pravog veselja. Neki su ih odmah stavili na rame, neki su ih ljubomorno odnijeli na svoj krevet, da im braća i sestre ‘ne uzmu’. Bila je to prva stvar koju su nakon dugo vremena baš oni dobili i što nisu naslijedili od starijih braće i sestara – ističu organizatori.

Obiteljima koje teško žive gotovo je nemoguće osigurati za sve školarce u obitelji sve što im treba za novu školsku godinu. Kako kaže jedna majka, kupuje se onome tko ima cipele s najviše rupa i torbu koju se više ne može pokrpati. Ostalo se nasljeđuje – starija djeca svoju majicu i hlače prepuste mlađoj, dok god se može nositi. 

-Kad kupimo ono što moramo, knjige i bilježnice, ne ostane nam gotovo ni za kruh – tužno nam je rekla jedna majka, zahvalivši ljudima dobra srca koji su im darovali torbe i pribor.

Akcija “Naša mreža dobrote”, podsjećamo, namijenjena je obiteljima s troje i više djece i traje cijele godine. Za “ciljane obitelji”, u najvećoj potrebi, skupili smo torbe i ruksake, no ima još djece i mladih kojima će dobro doći torba, jaknica za školu, bilježnica, a koje će potom Gradsko društvo Crvenog križa na kućni prag dovesti onima koji sve to trebaju. 

Donacije se i dalje primaju u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa (Masarykova 6) Virovitica, svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

Hvala svima koji su dosad sudjelovali u akciji i svima koji će se tek uključiti. U rujnu nastavljamo s dvije ciljane obitelji, a popis potrebnog objavit ćemo na našem portalu, kao i inače. (www.icv.hr)