U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Virovitica danas (četvrtak) je održana svečanost podjele zahvalnica višestrukim darivateljima krvi i to za 50, 75, 100 i 125 puta darovanu krv. Nazočne je na samom početku pozdravio ravnatelj GDCK Virovitica Nikola Slavić, koji je tom prigodom uputio zahvale i čestitke dobrovoljnim darivateljima krvi.

-S obzirom da se 25. listopada obilježava Nacionalni dan darivatelja krvi, mi smo u toj prigodi odlučili dodijeliti zahvalnice našim dobrovoljnim darivateljima koji su krv darovali 50, 75, 100 i 125 puta. S područja našeg djelovanja, zahvalnice su primili njih 11 s područja Virovitice, šest s područja općine Pitomača i jedan darivatelj s područja općine Špišić Bukovica. Zahvalnice, kao i prigodni pokloni, samo su mali čin pažnje s naše strane prema tim velikim ljudima koji daruju dio sebe kako bi spasili druge ljudske živote. Od srca im se zahvaljujemo – rekao je Slavić.

Zahvalnice su dobrovoljnim darivateljima uručili gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednica Općinskog vijeća Špišić Bukovice Sanja Stubičar te predsjednica GDCK Virovitica Margareta Stanić. Podjeli je nazočila i potpredsjednica GDCK Virovitica Sanja Kirin.

-Svim darivateljima krvi ovim putem želim zahvaliti na iskazanoj ljubavi i humanosti jer čine dobro lokalnoj zajednici i svakom pojedincu. Izuzetno cijenim njihovu plemenitost. Potrebe za dozama su velike, zbog sve većeg broja medicinskih intervencija i nesreća, stoga posebno raduje činjenica da se u akcije uključuje sve više mladih i novih darivatelja. Oni svojom humanošću bolnicama osiguravaju toliko potrebne zalihe krvi i time spašavaju ono najvrjednije, a to su ljudski životi – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Gradonačelnik Kirin tom je prigodom od 1. siječnja 2024. godine najavio besplatnu godišnju parkirnu kartu za dobrovoljne darivatelje krvi. Koji su uvjeti i na koga se točno odnosi, možete pročitati OVDJE.

Ovo su dobrovoljni darivatelji kojima su uručena priznanja:

  • Slobodan Kolarević – plaketa za 125 puta darovanu krv
  • Damir Valenteković i Dragutin Vukman – zahvalnica i zlatni znak za 100 puta darovanu krv
  • Vid Rešetar – zahvalnica i srebrni znak za 75 puta darovanu krv
  • Hrvoje Šokec, Željko Jurković, Ivan Lesić, Vlado Tandarić, Ivica Blažević, Ante Dražić, Marin Rengel, Ivan Tomaić, Tihomir Tumpić, Željko Vučko, Dinko Kopas, Damir Rengel i Tomislav Jakupec – zahvalnica i brončani znak za 50 puta darovanu krv.

U ime laureata obratio se Slobodan Kolarević iz virovitičkog prigradskog naselja Podgorje, koji je dobio plaketu za 125 puta darovanu krv. Krv je prvi puta darovao davne 1977. godine.

-Krv darujem četiri puta godišnje, što je ujedno i maksimum. Svim ljudima, a posebno mladima, savjetujem da se, kada god mogu, odluče na ovaj humani čin, jer svi znamo da pripravaka za krv još nema, odnosno nema zamjene i darivanje krvi je jedini način za spašavanje ljudskih života. Prvi korak u dobrovoljnom davanju krvi počinje odlukom da želite pomoći onima u potrebi darujući najvrjednije što možete. Javite se u društvo Crvenog križa u vašem mjestu stanovanja i informirajte se o terminima održavanja akcija – zaključio je Kolarević.

(www.icv.hr, virovitica.hr)

U Virovitici uručena priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi: Slobodanu Kolareviću plaketa za 125 puta darovanu krv